Honing

Als imker zijn we sterk afhankelijk van het weer. Als het tijdens de bloei van bepaalde bloesems heel slecht weer is zullen onze bijen niet in de mogelijkheid zijn de nectar van deze bloemen voldoende te benutten om hier een voorraad van op te slaan en deze te verwerken tot honing. Hierdoor kan het zijn dat wij bepaalde soorten honing niet in voorraad hebben. Onze honing is van eigen imkerij en wanneer een bepaalde soort honing uitverkocht is zal deze pas het volgende seizoen weer beschikbaar zijn.
Echte honing is een natuurlijk product en hoewel de bijen vaak op dezelfde standplaats staan en de honing rond hetzelfde tijdstip geoogst wordt kan hij per jaar toch fel verschillen van kleur, smaak en structuur.
Elke natuurlijke honing kristalliseert vroeg of laat uit. Over het algemeen kristalliseert een voorjaarshoning snel uit. Bij acacia kan dat tot een jaar duren voor hij uitkristalliseert. Wanneer deze honing in de pot gaat uitkristalliseren zal hij grote kristallen vormen. Dit is echter een normaal en natuurlijk proces.
Alleen de zogenaamde “fabriekshoning” in de winkel kan er jaar na jaar hetzelfde uit zien en steeds dezelfde samenstelling hebben. Wat u zelf wilt is uiteraard een vrije keuze!
Sommige mensen kunnen gebaat zijn bij het eten van streekeigen honing. Honing bevat ook sporen van stuifmeel. Door honing te eten van een imker welke zijn bijen in de omgeving heeft staan, kan het zijn dat klachten bij hooikoortspatiënten in sommige gevallen milder zijn.
Honing variëteiten welke hieronder opgesomd zijn geven een indicatie welke bloemen er mogelijks bevlogen zijn. Uiteraard vliegen onze bijen vrij rond en kunnen eender welke bloemen bevliegen binnen een straal van 3km rond hun kast.

FRUITBLOESEM

onze fruitbloesem honing is een heel fijn uitgekristalliseerde honing, Deze heeft een heel aangename zachte, fruitige smaak.

Crème honing.

UITVERKOCHT

KOOLZAAD

Een heel fijne honing. Vrij neutraal, vlak van smaak. Vaak wel eens een beginnershoning genoemd.

DIT JAAR NIET BESCHIKBAAR

ACACIA

De acacia bomen zijn de enige lokale planten welke een langdurig vloeibare honing geven. Is zeer gewilde honing doordat hij lang vloeibaar blijft. Niet elk jaar voorradig wegens zeer weerafhankelijk. 

Vloeibare honing.

UITVERKOCHT


ZOMERBLOESEM

Een honing met een heel rijke smaak. Kan sterk variëren van kleur, afhankelijk van de beschikbare bloesems zoals o.a. kastanje, bramen, distels, linde, …

Deze honing is uitgekristalliseerd.

VOORRADIG